K4INism

Disember 6, 2008

Cita²

Filed under: Uncategorized — k4in @ 5:23 am

Cita-cita.. teringatkah anda ketika anda kecil dahulu. parents u all tanya… “besar nak jadi ape?” korang jawap bermacam² jawapan mengikut individu korang. ade nak jadi polis , doktor , nak jadi Engineer lah.. ataupon paling femes Pilot.. tetapi cita² itu tercapai?.. ramai org dah kecapi impian itu tetapi ramai yang tidak.

Peratus yang tercapai cecitanya mungkin kerana parent sendiri memainkan peranan. dididiknya anak itu dengan belaian kasih sayang hanya untuk mengharap anaknya itu akan mengikuti jejak langkahnya. mungkin ade yang gagal dan ada yang berjaya.

Impian juga takkan tercapai tanpa sokongan dan doa dari sendiri atau org² yang terdekat. impian perlu ade keazaman yang tinggi baru la impian itu tercapai. kalo hanya berminpi akan terjadi seperti pak pandir yang hanya mengharap sesuatu yang tak pasti. itu la sebab nya sokongan dan restu parents itu sendiri akan menyebabkan kita mengecapi impian kita

bila kita cakap pasal restu, sebahagian dari kita mempunyai impian tetapi tanpa restu ibu bapa. ini adalah contoh org yang susah nak mengecapi cita²nya.. bukan saya nak kate takboleh.. kerana ada yang berjaya kerana sanggup tinggalkan keluarga kerana cita². itu terpulang lah.. anda boleh fikir cara yang balik terbaik.. tetapi kita sebagai muslim/muslimah , adakah anda sanggup digelar anak derhaka? kerana hanya ingin mencapai impian?

Advertisements

2 Komen »

  1. Ada ramai parents skang yang bagi hantar anak2 die pi skolah..suh blaja rajin-rajin,lps tu capai impian…biasanya cari kerja yang bagus..mcm jadi engineer,doctor,peguam…kerja kat syarikat2 besar..

    kerja-kerja ni x dinafikan,kalau dah cita-cita,memang la perlu digapai…tapi,kerja sahaja tak memadai untuk hidup dengan selesa…kita tetap perlukan perniagaan,sebagai aset yang akan membantu kita kelak…

    yela,mana tau satu masa nanti tiba2 company kita downsizing ke..kita tak tahu mende tu semua….apa yang pasti,kita kene bersedia…

    Komen oleh meroll — Disember 6, 2008 @ 8:19 am

  2. hakhak… aku punye cita2 tak pernah nak jadi doktor..
    aku nak jadi BANKER sbb aku minat math… tapi masa tu tak matang lagi.
    nak jadi kartunis, makbapak bantah… Nak jadi arkitek… aku takot tensen dgn projek. nak jadi engineer… tetiba rasa tak minat sbb engineering kena pilih yg spesifik.

    last2 aku rasa…aku nak hidup mencari ilmu. Sambil kerja, sambil mencari ilmu. Maka aku pilih nak jadi… penyelidik saintifik!

    Komen oleh vien88 — Disember 7, 2008 @ 4:17 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: